En fotoutställning om Ölandsbron 50 år öppnar 30 april

I år är det 50 år sedan Sveriges längsta bro invigdes, en bro som i sig var banbrytande och förändrade landskapet, och Öland och Kalmarregionen, för alltid. Detta uppmärksammar vi med en fotoutställning på Kalmar slott.

Fotografierna i fråga är tagna av pressfotografen Åke Håkansson som nu är 89 år. Dessa reportagebilder ger en fördjupande inblick i brons historia, bland annat i byggprocessen, invigningen av bron samt i för- och efterspelet kring brons existens. Nu har vi med hjälp av Åkes barnbarn, Teodor Håkansson, plockat fram bilderna ur arkivet och i utställningen ges möjligheten att ta del av fantastiskt fina fotografier, som kulturella tidsdokument och som konstverk i sig.

Utställningen tar plats i östra tornrummet och Frökenrummen. Det blir en hyllning till bron, människorna bakom den, bofasta öbor, alla ögäster och pressfotografins hantverk samtidigt som den bjuder in till reflektion kring brons inflytande. Förutom detta kommer det ges möjlighet för besökarna att medverka genom att lämna in sina minnesberättelser och att höra radioklipp från invigningen ur Sveriges Radios arkiv. I ett rum finns även en flera meter lång miniölandsbro där barn kan leka.

Utställningen öppnar 30 april och visas till och med 6 november.

Total
0
Shares